AMSTERDAM - Mensen vormen onmiddellijk een gedetailleerd oordeel over het karakter van onbekenden als ze de muziekkeuze op hun mp3-spelers krijgen te zien. Dat blijkt uit een nieuwe Britse studie.   

Wetenschappers van de universiteit van Cambridge lieten grote groepen proefpersonen een inschatting maken van iemands persoonlijkheid en uiterlijk op basis van de muziek op zijn of haar iPod.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen opvallend vaak dezelfde eigenschappen koppelen aan bepaalde muziekstromingen, zo meldt de BBC

Rebels

Zo worden popliefhebbers meestal gezien als conventioneel, kalm en niet al te intelligent. Jazzliefhebbers hebben het imago vriendelijk, emotioneel stabiel en lichtelijk onverantwoordelijk te zijn. Rock-fans zouden daarentegen juist rebels, artistiek en emotioneel onstabiel zijn.

Aan sommige muziekstromingen worden volgens de onderzoekers ook uiterlijke kenmerken gekoppeld.

Onaantrekkelijk

Van liefhebbers van klassieke muziek zou meestal worden aangenomen dat ze blank en fysiek onaantrekkelijk zijn. Tegelijkertijd staan ze echter ook bekend als intellectueel. Mensen die van rapmuziek houden, hebben in de ogen van anderen meestal een donkere huidskleur en een atletische bouw.

De studie is uitgevoerd ter gelegenheid van het 800-jarig bestaan van de universiteit van Cambridge. De resultaten worden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Group Process & Intergroup Relations.

Onjuist

Volgens hoofdonderzoekers Jason Rentfrow suggereert de studie dat iemands muziekkeuze kan leiden tot verregaande vooroordelen over zijn karakter.

“Dit onderzoek laat zien dat – hoewel onze oordelen lang niet altijd juist zijn – we toch een heel duidelijke impressie krijgen van iemands karakter als we vragen naar zijn of haar muzieksmaak”, aldus Rentfrow in de Britse krant The Daily Telegraph.