Minder hartaanvallen door gezonde scholieren

MAASTRICHT - Het aantal middelbare scholieren dat op 13- of 15-jarige leeftijd begint met roken, is met de helft afgenomen.

Hierdoor krijgt deze leeftijdscategorie minder last van chronische bronchitis en longemfyseem (COPD). Het gaat om 11.500 patiënten minder.

Ook blijven de niet rokende scholieren in de toekomst 1800 hartaanvallen bespaard. Het aantal mensen met longkanker neemt met 3400 gevallen af.

Onderzoek

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht en de GGD Zuid-Limburg. Zij onderzochten ruim 25.000 leerlingen op scholen in Zuidoost-Nederland.

De resultaten van hun studie verschijnen deze week in het European Journal of Public Health. Dat maakten de onderzoekers maandag bekend.

Rookgedrag

De leerlingen van het vmbo, havo en vwo vulden in 1996, 2001 en 2005 een vragenlijst in over hun rookgedrag. In 1996 rookte nog 22 procent van de tweedeklassers.

In 2006 was dat nog 8 procent. Onder de vierdeklassers daalde het aantal rokers van 38 naar 22 procent. Op alle onderwijsniveaus waren de percentages ongeveer gelijk. Ook stopten ongeveer evenveel jongens en meisjes.

Aandoeningen

De onderzoekers hebben deze gegevens in een rekenmodel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gestopt.

Hiermee is berekend hoeveel rookgerelateerde aandoeningen in de toekomst worden voorkomen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie