AMSTERDAM – Mensen met overgewicht hebben op latere leeftijd gemiddeld genomen een kleinere hersenomvang. Dat blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek. 

Onderzoekers van de universiteit van Californië bestudeerden hersenscans van 94 mensen die rond de 70 jaar oud waren.

Het brein van de deelnemers met overgewicht bleek gemiddeld 6 procent kleiner te zijn dan de hersenen van de slankere proefpersonen.

Mensen met ernstige zwaarlijvigheid (obesitas) hadden zelfs een breinformaat dat gemiddeld 8 procent kleiner was.

Geheugen

De resultaten van het onderzoek zijn vermeld in het wetenschappelijk tijdschrift Human Brain Mapping. 

Bij de zwaardere proefpersonen bleek vooral de temporale en frontale hersenkwab in massa afgenomen. Die hersengebieden zijn belangrijk voor geheugen en planning.

Volgens de Amerikaanse wetenschappers suggereert het onderzoek dat het brein van mensen met overgewicht op latere leeftijd relatief snel krimpt. Ze vermoeden verder dat de afname in hersenmassa het risico op dementie vergroot.

Ouder

Uit eerdere studies is al gebleken dat mensen die op middelbare leeftijd last hebben van obesitas enkele tientallen jaren later een grotere kans hebben om dementie te ontwikkelen.

Maar ook in algemene zin lijken de hersenen van zware mensen sneller achteruit te gaan.

“Het brein van de mensen met overgewicht uit de studie zag er ongeveer acht jaar ouder uit dan de hersenen van de magere leeftijdsgenoten”, aldus hoofdonderzoeker Paul Thompson in het Britse tijdschrift New Scientist. “Bij mensen met obesitas leken de hersenen zelfs 16 jaar ouder.”