AMSTERDAM - Een kwart miljoen blikjes limonade. Dat heeft de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam nodig voor een wetenschappelijk onderzoek dat later dit jaar van start gaat, zo maakte zij maandag bekend.

De onderwijsinstelling gaat namelijk onderzoeken of kinderen meer gaan eten als er geen suiker meer in hun frisdrank zit.

Vanaf 1 december krijgen driehonderd basisscholieren in Zaandam, Haarlem en Purmerend anderhalf jaar lang elke dag een blikje limonade zonder suiker. Driehonderd anderen krijgen frisdrank met suiker. Welk kind wat krijgt, blijft geheim. De VU houdt vervolgens in de gaten hoe het gewicht van de jongens en meisjes zich ontwikkelt.

Suiker

Wetenschappers vermoeden dat suiker in frisdrank als het ware onopgemerkt bij mensen naar binnen glijdt. Ze zouden dan ook niet meer moeten gaan eten als ze minder binnenkrijgen. Bij kinderen is dit echter nog nooit aangetoond.

Alleen jongens en meisjes die nu ook al elke dag frisdrank drinken, mogen aan het experiment meedoen. De VU wil namelijk niet dat kinderen extra suiker binnenkrijgen.

De universiteit is overigens nog op zoek naar basisscholen die willen deelnemen aan het onderzoek.