AMSTERDAM - Een op de vier Nederlanders heeft meer dan gemiddeld last van winderigheid. De winderigheid zorgt bij veel mensen voor lichamelijke en geestelijke problemen.

Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo. Mensen die winden ophouden hebben vaker klachten dan andere mensen. Vijftien procent van de mensen voelt zich vrij om winden te laten.

Gemiddeld laat iemand, al dan niet bewust, tien tot twintig winden per dag. Bij de miljoenen mensen met ernstige winderigheid is dat vaker.

Ophouden

Van de mensen die aan winderigheid lijden heeft 88 procent lichamelijke klachten door het ophouden van winden.

Bijna vier op de tien hebben dagelijks of meerdere keren per dag last van buikkrampen. Bijna een op de tien heeft regelmatig last van een klemmend gevoel op de borst.

Geestelijk

Ook geestelijk zorgt winderigheid voor problemen. Zeven op de tien mensen schamen zich voor het laten van een scheet.

Ook mensen met ernstige klachten praten daar niet makkelijk over. Zo heeft 76 procent nog nooit de huisarts geraadpleegd en is 58 procent dat ook niet van plan.

Medicijn

Naast schaamte weigeren ze naar de dokter te gaan omdat ze denken dat er toch niets aan kan worden gedaan.

De helft van de bovengemiddeld winderige mensen zegt dat ze wel een medicijn zouden willen nemen tegen winderigheid.

Winderigheid is het gevolg van te veel gas in het maag-darmkanaal. Dat gas komt daar onder meer doordat mensen lucht inslikken tijdens het eten en praten en door bacteriën in de darmen. Een dieet kan helpen, maar er zijn ook medicijnen tegen.