LONDEN - Wetenschappers hebben op 3700 meter diepte in de Grote Oceaan gloeiwormen ontdekt die hun vijanden proberen af te schrikken door hen met oplichtende lichaamsdelen te 'bombarderen'.

Dat heeft de Britse omroep BBC vrijdag gemeld. De nieuwe diersoort heeft de naam swima bombiviridis gekregen.

De onderzoekers ontdekten de dieren, die volgens hen diep in de oceaan zeer talrijk zijn, toen zij onderzoek deden voor de kust van Californië.

Zij zien in de ontdekking een bevestiging van hun vermoeden dat er zo diep veel meer planten en dieren voorkomen dan tot dusver vermoed. Alle wormen geven een kleurrijk licht af.

De onderzoekers proberen uit te vinden welke chemische stoffen daarvoor verantwoordelijk zijn.

Kleine omvang

De wormen zijn zeer goede zwemmers en sturen gloeiende lichaamsdelen weg, die waarschijnlijk dienen om tegenstanders af te schrikken. Door de kleine omvang van de 'bommen', die ongeveer 1 tot 2 millimeter meten, konden de onderzoekers ze niet filmen.

Daarom haalden zij enkele wormen boven water om ze te bestuderen, zegt Karen Osborn van de Universiteit van Californië en leidster van het onderzoek.

Treiteren

''Als je de worm in een klein reservoir doet en ze een beetje treitert, sturen ze een van de bommen af'', heeft Osborn waargenomen. Vervolgens wordt het dier groen en zwemt het weg.