Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

‘Mensen zingen vals door gebrekkige hersenverbinding’

AMSTERDAM – Mensen die altijd uit de maat zingen, hebben waarschijnlijk last van een gebrekkige verbinding tussen twee hersengebieden. Dat blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek.    
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Onderzoekers van Harvard Medical School maakten hersenscans van twintig mensen, waarvan de helft toondoof was.

Uit de studie bleek dat de proefpersonen met een zwak muziekgevoel over het algemeen een minder sterke verbinding van zenuwvezels hadden tussen hun frontale en temporale hersenkwab.

Die verbinding met de naam fasciculus arcuatus speelt een belangrijke rol bij het luisteren naar muziek en het produceren van bijpassende klanken.

Stem

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neuroscience.

Toondoofheid is erfelijk bepaald. Ruim 10 procent van de wereldbevolking is niet of nauwelijks in staat om verschillende tonen in muziekstukken te onderscheiden en hoort ook geen toonverschil in de eigen stem.

“Dit onderzoek suggereert dat toondoofheid te wijten is aan een neurologisch syndroom, net als andere spraak- en taalproblemen”, aldus hoofdonderzoekster Psyche Loui op nieuwssite ScienceDaily.

Training

De wetenschappers hopen dat de onderzoeksresultaten zullen leiden tot een behandeling van toondoofheid. “Nu we weten welke breinverbindingen we moeten trainen, kunnen we misschien manieren bedenken om mensen met toondoofheid te helpen”, aldus Loui.

Aanbevolen artikelen