AMSTERDAM - De doodsoorzaak van de beroemde componist Wolfgang Amadeus Mozart was waarschijnlijk een streptokokkeninfectie. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

De wetenschappers vergeleken de symptomen van de ziekte waaraan Mozart in 1791 overleed met veel voorkomende kwalen uit die tijd. 

De componist had last van koorts, uitslag, spierpijn en zwellingen die zo heftig waren dat hij zich volgens de verhalen zich niet kon omdraaien in bed.

Vocht

Volgens hoofdonderzoeker Richard Zegers van het AMC wijzen die symptomen op een streptokokkeninfectie. Die ziekte zou uiteindelijk hebben geleid tot de dood, omdat de nieren van Mozart werden verwoest door een oedeem, oftewel een opeenhoping van vocht. 

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Annals of Internal Medicine.

Roodvonk

‘De bekende feiten van Mozart’s fatale ziekte zoals de zwellingen en de rugpijn wijzen op deze diagnose’, zo schrijven de wetenschappers.

De onderzoekers kunnen echter niet met honderd procent zekerheid de doodsoorzaak van de componist vaststellen. Ze noemen ook roodvonk en chronische hart- of nierproblemen als mogelijke oorzaken van Mozart’s overlijden, zo meldt de BBC.