AMSTERDAM - Vrouwen worden gesterkt in hun voornemens om op dieet te gaan, als ze worden geconfronteerd met verleidelijke foto’s van taart. Dat heeft een experiment aan de Universiteit Utrecht uitgewezen.

De wetenschappers uit Utrecht lieten 54 vrouwelijke studentes tijdens een experiment enkele seconden lang kijken naar een foto van een chocoladetaart, of een foto van een bloem.

Daarna werd aan de proefpersonen gevraagd in hoeverre ze plannen hadden om op dieet te gaan. Ook moesten ze kiezen tussen twee snacks die ze kregen aangeboden: een stuk chocola of een havermoutkoekje.

Gezonder

Uit het onderzoek kwam naar voren dat vrouwen die naar de chocoladetaart hadden gekeken, veel vaker blijk gaven van plannen om gezonder te gaan eten. Ook hadden bovengemiddeld vaak de neiging om voor het havermoutkoekje te kiezen, in plaats van de chocola.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Appetite.

Volgens de onderzoekers bewijst het experiment dat het kijken naar verleidelijk voedsel niet per definitie leidt tot een verlangen naar eten.

Koelkast

“Het lijkt er op dat het zien van verleidelijk voedsel mensen er juist aan herinnert om op hun gewicht te letten daar ook naar te handelen”, aldus onderzoekster Floor Kroese in het Britse tijdschrift New Scientist.

Kroese geeft mensen met dieetplannen zelfs de tip om foto’s van taart op hun koelkast te plakken om zichzelf aan hun goede voornemen te herinneren.