AMSTERDAM - De reuzenpanda zal mogelijk binnen twee of drie generaties uitsterven. Dat voorspelt een Chinese deskundige van het Wereld Natuur Fonds.

De reuzenpanda wordt volgens WNF-onderzoeker Fan Zhiyong voornamelijk bedreigd door de aanleg van nieuwe wegen in China.

Het leefgebied van de dieren wordt steeds verder opgedeeld in kleine stukken. De panda’s kunnen daardoor nauwelijks nog een partner vinden om mee te paren. Ook dreigt er gevaar voor inteelt.

Genen

“Als de panda niet kan paren met zijn soortgenoten uit andere gebieden, is het dier mogelijk binnen twee of drie generaties uitgestorven”, verklaart Zhiyong in de Chinese krant Global Times. “De aanleg van wegen in natuurreservaten bedreigt niet alleen het leefgebied van de dieren, maar ook de migratiepatronen, het paargedrag en de uitwisseling van gezonde genen tussen verschillende panda’s.”

Reuzenpanda’s zijn erg kieskeurig bij het zoeken naar een partner en planten zich daardoor altijd al moeizaam voort. De diersoort komt alleen nog voor in China. Er leven op dit moment nog ongeveer 1600 reuzenpanda’s in het wild.

Fokprogramma's

Dat aantal wordt de laatste jaren echter kunstmatig hoog gehouden met behulp van fokprogramma’s. Rond 1980 waren er nog maar ongeveer 1000 reuzenpanda’s in leven.

“We moeten misschien bepaalde projecten voor nieuwe infrastructuur opgeven”, aldus Zhiyong. “Anders zal het voortbestaan van de panda nog erger bedreigd worden, dan in 1980.”