AMSTERDAM - Waterschappen willen vanaf 2014 energie winnen uit rioolslib. Twaalf van de 26 waterschappen werken samen om dit voor elkaar te krijgen.

De bedoeling is dat ze uiteindelijk volledig op zelf verkregen energie draaien en zelfs energie overhouden om aan bedrijven en huishoudens te verkopen.

Dat bevestigt een woordvoerder van het Noord-Brabantse waterschap Aa en Maas dinsdag na een bericht hierover in dagblad Trouw.

Methaangas

Om de energie op te wekken, wordt rioolslib vergist tot methaangas. Met dat gas wordt een dynamo aangedreven die stroom opwekt.

Het waterschap Aa en Maas wint al energie uit rioolafval. "Daaruit halen we nu nog veertig procent van de energie die we nodig hebben", zegt de woordvoerder. Door betere technologie moet dit percentage steeds hoger worden.

Den Bosch

De waterzuiveringsinstallatie in Den Bosch is aan vervanging toe en moet de eerste worden die in 2014 volledig op zelf opgewekte energie draait. De aanbesteding begint volgend jaar.

Een op zelf verkregen energie draaiende waterzuiveringsinstallatie is niet overal snel mogelijk. "Het hangt af van hoeveel mensen in het gebied wonen", verklaart de zegsvrouw.

Daarbij kan het lastig zijn om te investeren in een centrale die net is afgebouwd.

Waterschapsbelasting

De investeringen kunnen leiden tot hogere waterschapsbelasting. "Dat komt ongeveer neer op een euro per jaar", erkent de woordvoerder.

"Maar zodra we eigen energie opwekken, hoeven we die niet meer in te kopen, waardoor de waterschapskosten later dalen."

Nuttige stoffen

Door de nieuwe mogelijkheden veranderen de waterschappen ook hun beleid. "Sommige bedrijven moeten hun afvalwater eerst zuiveren voordat ze het aanleveren. Als er in dat afval nuttige stoffen zitten, gaan we ze vragen het water niet meer te zuiveren."

Het Brabantse waterschap heeft een voortrekkersrol gekregen nadat het vorig jaar een prijsvraag won van de Unie van Waterschappen. De bedoeling was de waterzuiveringsinstallatie van de toekomst te ontwerpen. "Drie andere waterschappen hadden een soortgelijk idee en die hebben zich bij ons aangesloten", zegt de woordvoerder. "Later volgden nog acht waterschappen."