Donderdag 19 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Antidepressiva verdubbelen risico op zelfmoord bij jongeren'

AMSTERDAM - Mensen die antidepressiva slikken en jonger zijn dan 25 jaar, hebben twee keer zoveel kans om zelfmoordgedachten te krijgen als mensen die placebo's slikken.
Door NU.nl

Daarmee hebben jongeren evenveel kans op zelfmoord als tieners en kinderen.

Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers die hun onderzoek deze week publiceerden in het medische vakblad British Medical Journal. De onderzoekers analyseerden 372 studies waarbij twaalf verschillende antidepressiva werden getest.

Minder zelfmoordgedachten

Volwassenen ouder dan 25 vertoonden niet meer zelfmoordgedachten, en senioren boven de 65 vertoonden er zelfs minder als ze antidepressiva slikken.

Het effect was het sterkst bij tieners die de pillen kregen, maar aan een andere psychische stoornis leden dan depressie.

Neveneffecten

Onderzoeker John Geddes van de universiteit van Oxford adviseert dokters om bij 18-jarigen het gebruik van antidepressiva te beperken en te focussen op cognitieve therapie. "Het is duidelijk dat antidepressiva verschillen in neveneffecten en efficiëntie".

Onderzoeksleider Marc Stone is het met hem eens. "De bevindingen steunen het idee dat antidepressiva twee onafhankelijke effecten kunnen veroorzaken: het ongewenste effect van zelfmoordgedachten en zelfmoordgedrag en het beschermende effect dat depressie vermindert en daardoor zelfmoordrisico's doet afnemen."

Meer zelfmoord

In een wetenschappelijk artikel dat in september 2007 in de American Journal of Psychiatry werd gepubliceerd, stelden onderzoekers vast dat het nemen van minder antidepressiva juist leidt tot meer zelfmoord bij kinderen en pubers.

Zo ontdekten ze dat het aantal zelfmoorden van kinderen en pubers tussen 2003 en 2005 met 49 procent toenam terwijl het aantal voorschriften van antidepressiva met 22 procent daalde.

Weinig nut

In een Brits onderzoek dat begin 2008 werd gepubliceerd, stelden de onderzoekers dat antidepressiva maar 'weinig nut' hebben.

Zij ontdekten dat antidepressiva als Seroxat en Prozac alleen zéér depressieve mensen helpen, maar voor de meeste patiënten geen nut hebben.

Aanbevolen artikelen