AMSTERDAM – Vrouwen die regelmatig een biertje drinken, hebben gemiddeld genomen sterkere botten en daardoor minder kans op botontkalking. Dat blijkt uit een nieuwe Spaanse studie.

Wetenschappers van de universiteit van Extremadura vroegen 1700 gezonde vrouwen van 48-jarige leeftijd naar hun drinkgewoontes.

Vervolgens werd bij alle ondervraagden een scan gemaakt van hun vingers om de dichtheid van hun botten te bepalen.

Het onderzoek wees uit dat bierdrinkende vrouwen over het algemeen sterkere botten hebben, dan vrouwen die nooit een pint aanraken.

Hoeveelheid

De hoeveelheid bier die de deelnemers aan het onderzoek gemiddeld achterover sloegen, had maar weinig invloed op hun botdichtheid. Vrouwen die minder dan een biertje per dag dronken, hadden gemiddeld even sterke botten als vrouwen die veel meer dronken.

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nutrition.

Silicium

Volgens de wetenschappers wordt de positieve invloed van bier op botgroei vooral veroorzaakt door het hoge gehalte van de stof silicium in bier. Sicilium vertraagt het natuurlijke verdunningsproces van botten en stimuleert de aanmaak van nieuw bot.

“Silicium speelt een belangrijke rol bij botformatie”, aldus de onderzoekers in de Britse krant The Daily Telegraph. “En bier is een van de belangrijkste bronnen van silicium in het westerse dieet.”