ZANDVOORT - Geruisloos gleed de Nuna5 donderdag over het circuit van Zandvoort. Het was de eerste testrit van de nieuwe zonnewagen van het Nuon Solar Team.

Veertien studenten van de Technische Universiteit (TU) Delft zijn sinds 1 september bezig geweest met het ontwerpen en bouwen van de nieuwe wagen.

Het team doet mee aan de tiende World Solar Challenge die plaatsheeft van 25 tot en met 31 oktober in Australië.

Meer dan 45 teams uit landen als Amerika, Canada en China strijden met hun voertuigen op zonne-energie om de eerste plaats in een ruim 3000 kilometer lange race van Darwin naar Adelaide. De Delftse studenten zijn sinds zij meedoen ongeslagen: de laatste vier edities van de race werden zij de winnaar.

Fantastisch

Volgens een van de vier coureurs Jan Willem van Gent (22) reed de wagen ''fantastisch''. ''Het is supermooi om over het circuit te rijden. Ik heb geen onverwachte dingen opgemerkt. We zijn klaar voor Australië.''

Coureur van de zonnewagen word je niet zomaar. Volgens teamleider Rein van den Eijnde (23) moet de bestuurder lichter zijn dan 80 kilogram. ''Dan vullen we de auto met ballast totdat het 80 kilo is.''

Daarnaast moet het bovenlichaam van de coureur zo klein mogelijk zijn. Natuurlijk moet de bestuurder ook in het bezit zijn van een rijbewijs, want er wordt gewoon op de openbare weg gereden. Tijdens de race wisselen vier bestuurders elkaar af.

Gestroomlijnder

De nieuwe wagen van de TU Delft weegt slechts 160 kilo. In vergelijking met zijn voorganger, de Nuna4, is hij 35 centimeter lager en is de cockpit kleiner. De vijfde wagen is gestroomlijnder en heeft de allerminste weerstand van alle Nunawagens. Volgens het team hebben elf Nuna's samen evenveel weerstand als één personenauto.

Op het circuit werd het verschil tussen de Nuna4 en de Nuna5 duidelijk. De nieuwste wagen kan een stuk sneller. ''Maar hij is niet gemaakt om snel op te trekken maar om juist zo weinig mogelijk energie te gebruiken.''

Topsnelheid

De Nuna5 kan een topsnelheid van 145 kilometer per uur behalen. Het team verwacht in Australië gemiddeld 100 kilometer per uur te rijden. De gemiddelde snelheid van de Nuna4 lag op 91 kilometer per uur.

De grootste concurrenten zijn de teams uit België, Michigan (Amerika) en het Aurora Team uit Australië. Overigens doet ook de Universiteit Twente mee aan de race.