AMSTERDAM – Bij presidentsverkiezingen in zware economische tijden zijn lange kandidaten in het voordeel. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond

Onderzoekers van Coastal Carolina University vergeleken de lengte, leeftijd en gezichtskenmerken van alle Amerikaanse presidenten in de laatste 75 jaar met de economische gegevens uit de tijd van hun verkiezing.

Het onderzoek toont aan dat er in periodes van crisis in de Verenigde Staten vaker wordt gekozen voor een lange presidentskandidaat.

Verder hebben presidenten in tijden van recessie meestal een relatief brede kin en kleine ogen.

Volwassenheid

De onderzoeksresultaten zijn gepresenteerd op een bijeenkomst van de American Psychological Association in Toronto.

“We zien duidelijk dat lange kandidaten in het voordeel zijn in crisistijden”, aldus hoofdonderzoeker Terry Pettijohn in het Britse tijdschrift New Scientist. Volgens de wetenschapper worden de uiterlijke kenmerken van de ‘crisispresidenten’ door veel mensen geassocieerd met kracht en volwassenheid.
 

Grote Depressie

Voorbeelden van lange leiders in moeilijke tijden zijn Franklin Roosevelt (1.88 meter) die aan de macht kwam tijdens de Grote Depressie en Bill Clinton (1.89 meter) die werd gekozen in de recessie van begin jaren negentig.

Barack Obama (1.86 meter) werd nog niet meegenomen in het onderzoek. Maar ook hij lijkt met zijn lengte in de trend van Amerikaanse ‘crisispresidenten’ te passen.