DE BILT - Wie de meteorenregen Perseïden goed wil zien, zal naar Schotland moeten. In de nacht van woensdag op donderdag passeert een regen van vallende sterren het uitspansel boven Nederland.

Het KNMI verwacht echter dikke bewolking, zeker in het zuiden van het land. De kans om iets te zien is het grootst in Noord-Nederland waar de bewolking iets dunner is.

Tussen elf uur 's avonds en vijf uur 's nachts zijn onder gunstige omstandigheden zo'n dertig vallende sterren per uur te zien, meldt de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) op haar website.

Vallende sterren

Volgens NOVA is niet alleen bewolking spelbreker, maar ook de maan die hoger aan de hemel staat en daardoor gedeeltelijk het zicht op de Perseïden zal ontnemen.

Het KNMI acht de kans dat in de noordelijke provincies wel vallende sterren te zien zijn, klein. Het kan alleen als er af en toe een gaatje in het wolkendek valt.

Lichtvervuiling

Wie echt wil genieten van de Perseïden zal naar Schotland moeten, adviseert het KNMI. Daar is de hemel helder en is er weinig lichtvervuiling.

De meteorenregen passeert overigens elk jaar in augustus de aarde.