AMSTERDAM - Als mensen languit op hun rug liggen, reageert hun brein minder heftig op beledigingen. Dat zou blijken uit een nieuw Amerikaans onderzoek. 

Wetenschappers aan Texas A&M University lieten een groot aantal proefpersonen een betoog schrijven over een gevoelig onderwerp, zoals abortus of roken in publieke ruimtes.

Na de schrijfopdracht werden er elektroden op de hoofden van de deelnemers geplaatst om een EEG van hun hersenen te maken. Ondertussen werd er een opname afgespeeld van een man die hun betoog belachelijk maakte.

Hersenactiviteit

Sommige proefpersonen hoorden die beoordeling zittend aan, anderen moesten op hun rug gaan liggen.

Uiteindelijk gaven alle proefpersonen aan dat ze zich kwaad en beledigd voelden door het commentaar. Maar uit het EEG bleek dat vooral de mensen die rechtop zaten een verhoogde mate van activiteit vertoonden in een hersengebied dat wordt aangeduid als de rechter prefrontale cortex.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science

Houding

Verhoogde activiteit in de prefrontale cortex wordt door wetenschappers al langer geassocieerd met woede en agressiviteit.

Bij liggende proefpersonen was het betreffende hersengebied veel minder actief tijdens het experiment. De onderzoekers vermoeden daarom dat een liggende positie mogelijk een kalmerende invloed heeft op de manier waarop het menselijk brein omgaat met emoties.

Aanval

“Het is onbekend hoe groot het effect precies is”, verklaart hoofdonderzoeker Eddie Harmon-Jones in het Britse tijdschrift New Scientist. “Maar deze studie suggereert dat we verder moeten onderzoeken of de positie van het lichaam invloed heeft op ons denken.”

“Als je rechtop zit ben je mogelijk meer geneigd om de aanval te kiezen”, aldus Harmon-Jones. “In rusthouding ben je misschien eerder geneigd tot overdenking.”