AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben met een computersimulatie enkele mogelijke oorzaken vastgesteld voor het ontstaan van monstergolven.  

De onderzoekers van de San Francisco State University ontwikkelden een computermodel waarmee is na te bootsen op welke manier monstergolven ontstaan in zee.

Uit de simulatie blijkt dat de extreme golven veel vaker dan gemiddeld voorkomen in gebieden met sterke stromingen en grote variaties in diepte.

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Physical Oceanography.

Zandbanken

Sterke stromingen in zee en ondiepe gebieden zoals zandbanken zorgen er volgens de wetenschappers voor dat golven op een onnatuurlijke manier van richting veranderen. De energie van een golf concentreert zich dan op één bepaald punt.

De onderzoekers hebben berekend dat de kans op een monstergolf daardoor drastisch toeneemt.

Zinkende schepen

“In een normaal veld van golven groeien drie op elke 10.000 golven uit tot extreme golven”, zo verklaart hoofdonderzoeker Tim Janssen op BBC News. “In een zone waar golven op een bepaald punt worden gefocust, neemt dat aantal toe tot drie op de duizend golven."

In de geschiedenis van de zeevaart gaan er talloze verhalen over schepen die tot zinken zijn gebracht door extreem hoge golven. Pas in de laatste tientallen jaren zijn er wetenschappelijke bewijzen gevonden voor het bestaan van monstergolven. De golven kunnen waarschijnlijk een hoogte bereiken van tussen de 18 en 30 meter.

Risicogebieden

Aan de hand van de nieuwe computersimulatie hopen de Amerikaanse wetenschappers gebieden in zee te kunnen aanwijzen waar het risico op monstergolven extra groot is.

“Ik denk dat iedereen op de oceaan die informatie graag wil hebben”, aldus Janssen. “Als je weet dat je in een bepaald gebied een groot risico loopt om monstergolven tegen te komen, dan wil je daar uit de buurt blijven.”