BUDEL - Jesse van Kuijk uit Budel is zondagavond op Kempen Airport in Budel er, voor zover bekend, als eerste Nederlander in geslaagd met een zelf ontworpen fietsvliegtuig van de grond te komen.

De vlucht die hij op eigen kracht maakte, duurde slechts enkele seconden, maar de 19-jarige Brabander heeft aangetoond dat zijn zelfgebouwde toestel met een spanwijdte van 26 meter werkt.

Van Kuijk zei maandag dat hij slechts enkele meters in de lucht kon blijven, omdat zijn fietsketting er afliep. Hij wil de aandrijving verbeteren en snel een tweede poging wagen.

Volgens Van Kuijk gaat het niet om een verkapte zweefvlucht, want hij steeg op van een horizontale vliegveldbaan.

Windstille dag

De constructie van Van Kuijk, tweedejaars student luchtvaart- en ruimtetechniek in Delft, is gebouwd met lichte materialen zoals aluminium, foam en balsahout en weegt 56 kilo. Vrienden en familie hielpen bij de bouw, die twee jaar duurde.

Omdat het toestel zeer fragiel is, moest worden gewacht op een windstille dag. Zondag was het zover en reikte Van Kuijk tot anderhalve meter in de lucht.

Uniek

Fietsvliegtuigen worden met wisselend succes sinds de jaren dertig gebouwd. De eerste bestuurbare vlucht vond plaats in de Verenigde Staten en dateert van 1977.

In Europa zijn enkele toestellen op eigen kracht van de grond losgekomen, maar in Nederland was er tot dusver niemand in geslaagd.

Een foto van de vliegfiets in opbouw.