Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Oudere mensen zijn gelukkiger dan jongeren'

AMSTERDAM – Mensen in de leeftijd van 60 tot 80 jaar staan over het algemeen gelukkiger en stabieler in het leven dan personen van jonge en middelbare leeftijd. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie.  
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Wetenschappers van de universiteit van Stanford en de universiteit van Californie analyseerden enkele tientallen onderzoeken naar de emotionele veerkracht van oudere en jongere mensen.

Uit de studie bleek dat mensen zich naarmate ze ouder worden gemiddeld minder aantrekken van tegenslagen. 

Zo werden proefpersonen van verschillende leeftijden bij een experiment geconfronteerd met een afgeluisterd gesprek, waarin ze door twee willekeurige personen werden omschreven als ‘saai en onbetrouwbaar.’

Geroddel

Mensen in de leeftijdgroep tussen de 63 en 83 jaar waren daardoor nauwelijks aangedaan, terwijl proefpersonen van middelbare leeftijd en jongeren zich het geroddel weldegelijk aantrokken.

Ook een 23 jaar durend onderzoek waarbij het emotioneel geluk van mensen in verschillende levensfasen werd gemeten, toonde aan dat mensen op latere leeftijd meestal gelukkiger zijn dan in hun jonge jaren.

Emotionele controle

De resultaten van de nieuwe analyse zijn afgelopen weekeinde gepresenteerd op de jaarlijkse Conventie van de American Psychological Association.

“Onderzoek laat duidelijk zien dat oudere mensen grotere emotionele controle hebben over hun leven dan jongvolwassenen”, zo verklaart hoofdonderzoekster Susan Turk Charles in de Britse krant The Daily Telegraph. “Dat betekent dat ouderen beter zijn in het vermijden of beperken van stressvolle situaties.”

Gezondheid

Volgens de onderzoekers hebben gezondheidsproblemen en een teruglopend aantal sociale relaties wel een enigszins negatieve invloed op het geluk van ouderen.

Aanbevolen artikelen