AMSTERDAM – Gerelateerde diersoorten, zoals tijgers, leeuwen en poema’s die tot de grote katachtige behoren, hebben kans samen uit te sterven. Dat blijkt uit een onderzoek in het tijdschrift Science, bericht de BBC.

Door te kijken naar het verleden zijn onderzoekers erachter gekomen dat dieren met dezelfde voorouders vaak tegelijk uitsterven.

Dit betekent volgens het onderzoek dat hele stukken geschiedenis en ontwikkeling in een keer verloren kunnen gaan.

Organisme

“Als een bepaalde ontwikkeling slecht is voor diersoort A is er een kans aanwezig dat een diersoort B met een vergelijkbaar organisme ook last heeft van deze ontwikkeling. Met als ergste gevolg dat beide diersoorten uitsterven”, aldus Richard Grenyer, een bioloog van het Imperial College in Londen.

De onderzoekers stellen dat het ‘gezamenlijk uitsterven’ in de onderzochte 200 miljoen jaar te vaak is voorgekomen om het gevolg van toeval te zijn.

Klimaat

Julie Lockwood, een ecoloog van de Rutgers Universiteit in New Jersey waarschuwt dat het verlies van “hele stukken leven” ook in de nabije toekomst kan plaats vinden.

“Neem bijvoorbeeld zeevogels, deze worden allemaal in één keer bedreigd door klimaatveranderingen. Daar zal geen enkele soort zich voor kunnen behoeden.”

Toekomst

Greyner wijst er op dat men deze kennis kan gebruiken om diersoorten beter te beschermen: “Het onderzoek maakt het behoud van individuele soorten niet makkelijker, maar als we weten welke dingen invloed hebben op tijgers, weten we automatisch meer over hoe we andere diersoorten kunnen beschermen tegen deze gevolgen.”