AMSTERDAM – De pterosauriër, een reptielsoort die 65 miljoen jaar geleden is uitgestorven, blijkt na uitvoerig onderzoek een betere vlieger dan tot op heden verondersteld werd. In de vleugels van de vliegende reptiel zijn speciale vezels gevonden.

Een groep internationale wetenschappers vonden recent in Mongolië het fossiel van een pterosauriër, de eerste gewervelde reptiel die het luchtruim koos.

Nader onderzoek naar de vleugel van het in goede staat gevonden fossiel wijst uit dat de pterosauriër de vaardigheid had om zich in de lucht voort te bewegen als een hedendaagse vogel.

Van de vliegende reptielen, die ongeveer 220 miljoen jaar geleden ontstonden, werd altijd gedacht dat het geen erkende vliegeniers waren. Met hun vleugels zouden ze kunnen zweven en een kleine aanpassing in de vlieglijn kunnen maken.

Ultraviolette straling

Met behulp van ultraviolette straling op de goed bewaard gebleven vleugels kregen de onderzoekers een gedetailleerd beeld van het weefsel, zo vertelden zij woensdag op een persconferentie in Rio de Janeiro, waar persbureau Reuters over bericht.

Vezels op het lichaam van de pterosauriër tonen aan dat het dier zijn lichaamstemperatuur kon bepalen. Alexander Kellner van het Brazil's National Museum zegt tegenover Reuters dat hiermee ook is bewezen dat het reptiel warmbloedig was.

‘’De vezels zijn anders opgebouwd dan bij zoogdieren. Het is voor ons een nieuw bewijs dat pterosauriërs hun eigen temperatuur onder controle hebben. Dit is een belangrijke ontwikkeling in het onderzoek naar de leefgewoonten van het dier.’’

'Pterosauriër blijkt bekwame vlieger'