AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben bij muizen een type zenuwcel ontdekt dat jeuk veroorzaakt, maar geen invloed heeft op de pijnbeleving van de dieren.

Onderzoekers van de Universiteit van Washington schakelden een groep cellen in het zenuwstelsel van enkele muizen uit, waarin het gen GRPR actief was. Het is al langer bekend dat dit gen jeuk veroorzaakt.

Toen de bewuste cellen gedood waren, vertoonden de muizen totaal geen jeukreactie meer. De dieren reageerden echter nog wel op pijnprikkels.

Geen pijnsignaal

Volgens de onderzoekers bewijst het experiment dat jeuk- en pijnsignalen verschillende wegen afleggen in het zenuwstelsel van muizen en vermoedelijk ook mensen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Tot nu toe werd door veel wetenschappers aangenomen dat jeuk een extreem lichte variant van pijn was.

Jeukbehandeling

De ontdekking dat jeuk niet direct gerelateerd is aan pijn, biedt volgens de onderzoekers in de toekomst mogelijkheden voor nieuwe behandelingen van chronische jeuk.

“We hebben laten zien dat de aanwezigheid van bepaalde zenuwcellen kritiek is voor een jeuksensatie, maar niet voor pijn”, zo verklaart hoofdonderzoeker Zhou-Feng Chen op BBC News. “Dat betekent dat deze cellen mogelijk enkele receptoren of bevatten die specifiek bestemd zijn voor jeuk. En die receptoren zouden we kunnen identificeren als doel voor toekomstige behandelingen van chronische jeuk.”