AMSTERDAM - Mensen die rechtshandig zijn beoordelen objecten aan hun rechterzijde vaker als positief, terwijl linkshandige mensen juist het omgekeerde doen. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie.  

Onderzoekers van Stanford University lieten linkshandige en rechtshandige mensen verschillende voorwerpen beoordelen.

Zo werden de proefpersonen geconfronteerd met twee bijna identieke poppetjes met een buitenaards uiterlijk en moesten ze vervolgens hun favoriete soort aanwijzen.

De linkshandige mensen kozen vaker dan gemiddeld voor de poppetjes die aan hun linkerzijde waren opgesteld, terwijl rechtshandige deelnemers aan het experiment meestal een voorkeur hadden voor de poppen aan hun rechterzijde.

Wasmiddel

Uiteindelijk bleken de proefpersonen bij nog vier vergelijkbare experimenten steeds een voorkeur te hebben voor de objecten aan de zijde van hun voorkeurshand. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Psychology.

Hoofdonderzoeker Daniel Casasanto beweert dat het feit of iemand links- of rechtshandig is een grote rol speelt bij zijn keuzes in het dagelijks leven. Zo zou een linkshandig persoon volgens hem in de supermarkt een bepaald merk wasmiddel kunnen kiezen, omdat het aan de linkerzijde van het schap is opgesteld.

Spreekwoord

“We hebben de illusie dat we onze keuzes voor het grootste deel baseren op relevante informatie”, zo verklaart Casasanto op nieuwswebsite Physorg.com. “Maar psychologisch onderzoek heeft in de laatste tientallen jaren uitgewezen dat er veel andere factoren zijn die ons oordeel beïnvloeden.”

De negatieve lading die linkshandigheid heeft gekregen in spreekwoorden zoals ‘twee linkerhanden hebben’ heeft volgens de onderzoeker geen invloed op de redenaties van linkshandige mensen.

Cultuur

“Linkshandige mensen hebben impliciet de neiging om te denken dat goede zaken zich afspelen aan hun linkerzijde en dat slechte dingen aan hun rechterzijde gebeuren", aldus Casasanto. "Dat blijft zo, ook al vertelt alles in onze cultuur en ons taalgebruik ze het omgekeerde.”