Miljoenen voor onderzoek naar prostaatkanker

GRONINGEN - Drie Nederlandse universitaire ziekenhuizen ontvangen samen een subsidie van 7,5 miljoen euro voor onderzoek naar prostaatkanker.

Dat meldden de betrokken ziekenhuizen vrijdag. Het geld is afkomstig van het Center for Translational Molecular Medicine (CTMM), dat naar manieren zoekt om ernstige ziektes beter te behandelen.

Het onderzoek staat onder leiding van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum. Ook het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen zijn erbij betrokken.

Biomarkers

Het onderzoek concentreert zich op het vinden van kenmerkende symptomen die een betere diagnose mogelijk maken en bovendien de agressiviteit van de ziekte beter voorspellen.

Volgens de onderzoekers is er een ''sterke klinische behoefte'' aan het vinden van dergelijke ''biomarkers''.

Ook willen de wetenschappers een methode ontwikkelen die uitzaaiingen van prostaatkanker nauwkeuriger zichtbaar maakt en resultaten van de behandeling sneller weergeeft.

Partners

Het onderzoek start eind dit jaar en duurt vijf jaar. Het werk van de universitaire ziekenhuizen is onderdeel van een groter onderzoek naar prostaatkanker, waarvoor in totaal 15 miljoen euro beschikbaar is.

Bij het totale onderzoek zijn naast de ziekenhuizen nog acht partners betrokken, waaronder het Nederlands Kanker Instituut.

Prostaatkanker is in Nederland bij mannen de meest voorkomende vorm van kanker. Jaarlijks wordt de ziekte bij negenduizend Nederlandse mannen vastgesteld.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie