TORONTO - Therapie om homoseksuelen te veranderen in hetero's werkt niet. Dat heeft de Amerikaanse vereniging van Psychologen, de APA, geconstateerd in een rapport.

De 150.000 leden van de vereniging zouden hun klanten de therapie dus ook niet langer moeten aanbieden, besloot de APA op het jaarlijks congres. Dat meldden Amerikaanse media donderdag.

In het rapport staat dat de therapieën om seksuele voorkeur te veranderen zelfs schade kunnen aanrichten.

''Studies wijzen uit dat mensen hooguit leren om hun gevoelens te negeren en niet in te gaan op homoseksuele verleidingen'', aldus onderzoekster Judith Glassgold.

Volgens haar kan de therapie leiden tot depressie en zelfs tot suïcide.

Gevolgen

Glassgold bleef na de bestudering van 87 onderzoeken uit de periode van 1960 tot 2007 met veel vragen zitten. ''Helaas bevatten veel onderzoeken belangrijke fouten in de opzet'', aldus Glassgold.

In veel gevallen is niet onderzocht bij wie de therapie werkt, hoelang het werkt en wat de gevolgen voor de psyche op lange termijn zijn.

De APA beschouwt homoseksualiteit sinds 1975 niet meer als ziekte. In het conservatieve Amerika bieden veel therapeuten echter programma's aan om van homoseksualiteit af te komen.