DEN HAAG - Astronaut André Kuipers gaat weer op ruimtevaart. Volgens planning vertrekt hij in december 2011 naar het internationale ruimtestation ISS en komt hij in juni 2012 weer terug op aarde.

Dat heeft een woordvoerder van het minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) woensdag bevestigd na een bericht in De Telegraaf.

Kuipers was in 2004 al eens mee op een internationale missie naar het ISS.

Van der Hoeven die de afgelopen twee jaar ook voorzitter is geweest van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, heeft zich er persoonlijk voor ingespannen weer een Nederlander de ruimte in te krijgen.

"De keuze voor Kuipers bevestigt nog eens de vooraanstaande positie die Nederland inneemt op het gebied van ruimtevaart", aldus de minister.

Ockels

De NASA geeft naar verwachting deze week formeel groen licht voor de reis van Kuipers naar het ISS eind 2011. Dan moet ook meer duidelijk worden over de ruimtevaartmissie. Het is de derde keer dat een Nederlander meegaat. Voor Kuipers zelf is het de tweede keer. Wubbo Ockels ging hem voor.

Kuipers (1958) studeerde medicijnen aan de Universiteit van Amsterdam en werkte twee jaar bij de afdeling luchtvaartgeneeskunde van de Koninklijke Luchtmacht.

In december 2002 werd hij aangewezen als boordingenieur voor de missie Delta naar het ISS, die plaatsvond in april 2004. Aan boord van het ruimtestation voerde Kuipers toen met de andere bemanningsleden wetenschappelijke, technologische en educatieve experimenten uit.

Naar verwachting zal de Nederlander over twee jaar in het ruimtestation weer werken aan het Europese wetenschappelijke en educatieve programma.

Getraind

De Nederlandse astronaut wordt ook als breed inzetbaar beschouwd voor het functioneren en het onderhoud van het ISS, mede door zijn eerdere twaalfdaagse bezoek aan het ruimtestation. Verder is hij getraind om activiteiten buiten het ruimtestation uit te voeren.

Kuipers wordt eind 2011, samen met twee andere astronauten, met de Russische raket Sojoez naar het ISS gebracht. Die reis duurt ongeveer twee dagen. De drie vertrekken waarschijnlijk vanuit Kazachstan. De terugkeer naar de aarde zal ook met een Soyoez gebeuren. Het is de bedoeling dat Kuipers '1e Flight Engineer' wordt.