AMSTERDAM - Britse wetenschappers hebben een belangrijk verschil gevonden tussen de hersenen van psychopaten en gezonde mensen.

Onderzoekers van King’s College in Londen vergeleken de hersenen van enkele gezonde proefpersonen met het brein van negen mensen die na psychologisch onderzoek waren bestempeld als psychopaat.

De proefpersonen uit die laatste groep waren veroordeeld voor onder meer moord en verkrachting.

Uit de hersenscans bleek dat de psychopaten over het algemeen een afwijkende verbinding van witte hersenmassa hadden tussen twee breingebieden, genaamd de amygdala en de orbifrontale cortex.

Angst

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Molecular Psychiatry.

De amygdala is een hersendeel dat voornamelijk wordt geassocieerd met emotionele reacties, zoals angst, walging en plezier. De orbifrontale cortex wordt vooral gebruikt bij het nemen van ingewikkelde beslissingen.

Immoreel

Volgens de onderzoekers kan de afwijkende verbinding tussen de twee hersengebieden deels verklaren waarom psychopaten zich vaak schuldig maken aan immoreel gedrag.

“Er moet een goede verbinding zijn tussen deze twee gebieden in het brein die emoties controleren”, aldus onderzoeker Michael Craig in de Britse krant The Times. “Als de verbinding niet goed werkt, is het goed voor te stellen dat er problemen ontstaan.”