AMSTERDAM - Duitse wetenschappers hebben een speciaal materiaal ontwikkeld, waarmee  smaakbederf van bier kan worden voorkomen.

De onderzoekers aan de Technische Universiteit in Dortmund beweren bier langer houdbaar te kunnen maken met een materiaal, waarmee riboflavine, oftewel vitamine B2 uit bier kan worden gehaald.

De drank zou door de nieuwe techniek minder snel bederven onder invloed van zonlicht, zo meldt de BBC.

Reactie

Als bier in contact komt met zonlicht, ontketenen riboflavinemoleculen normaal gesproken een serie reacties die de kwaliteit van het bier aantast en zorgen voor een afwijkende smaak.

Het materiaal van de Duitse wetenschappers moet in het bier worden gedoopt. Een speciale molecuulverbinding zou er vervolgens voor zorgen dat riboflavinemoleculen worden verwijderd, zodat er minder snel smaakbederf optreedt.

Melk

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van onder meer bierproducent Heineken.
Maar de techniek kan volgens de onderzoekers niet alleen worden gebruikt om bier te beschermen tegen zonlicht.

Ook andere dranken met vitamine B2 zoals melk zouden langer houdbaar kunnen blijven door een behandeling met het materiaal.

Voedsel

“Deze techniek kan in theorie zelfs ook worden gebruikt om ongewenste bestanddelen in voedsel te verwijderen”, aldus hoofdonderzoeker Borje Sellergren. “We moeten nu zorgen dat we bierbrouwers en voedselproducten ervan overtuigen dat we hiertoe in staat zijn.”