AMSTERDAM - Vrouwen hebben medisch gezien meer baat bij lichaamsbeweging dan mannen. Dat zou blijken uit een nieuw Amerikaans onderzoek.

De onderzoekers van de universiteit van North Carolina brachten twaalf jaar lang de medische gegevens en de sportieve prestaties van 8.700 mensen in kaart.

Tijdens het onderzoek bleek dat vrouwen die elke week een uur aan milde lichaamsbeweging besteedden, daarmee al snel het gehalte schadelijk cholesterol in hun bloed verlaagden. Bij mannen leidde een uurtje training echter nog niet tot een significante verlaging van het cholesterolgehalte, zo meldt de New York Times.  

Afkomst

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Lipid Research. Het is een van de eerste studies waarbij een directe verband is gevonden tussen lichaamsbeweging en een verlaging van het cholesterolgehalte.

Ook de afkomst en leeftijd van de deelnemers bepaalden voor een deel hoe groot het effect van de training was. Zo trad er bij Afro-Amerikaanse vrouwen een veel grotere verlaging van het cholesterol op, dan bij blanke vrouwen.

Menopauze

Daarnaast bleken vrouwen die de menopauze al hadden doorgemaakt, meer baat te hebben bij het uur lichaamsbeweging dan jongere vrouwen.