AMSTERDAM – Japanse wetenschappers zijn er in geslaagd om extra tanden te laten groeien in de bek van muizen.

De onderzoekers van de Tokyo University of Science kweekten de tanden uit stamcellen van muizenembryo’s in een laboratorium.

Het weefsel met de kiem van de tanden werd vervolgens in de kaken van enkele proefmuizen geïmplanteerd. Na vijf weken kwamen de tanden door bij de dieren.

Pijnloos

Volgens de onderzoekers zijn de ‘reservetanden’ volledig functioneel. Alle zenuwen werken goed. Ook kunnen de dieren pijnloos eten met de tanden.

De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Bloedvezels

“De door ons geweekte tanden hebben alle natuurlijke componenten, zoals tandbeen, glazuur, tandmerg, bloedvezels, zenuwen en wortels”, aldus hoofdonderzoeker Kazuhisa Nakao in de Britse krant The Daily Mail.

De onderzoekers hopen de techniek om tanden te kweken in de toekomst ook toe te kunnen passen op mensen, die een tand zijn verloren. Het groeiproces zou dan wel moeten worden versneld. Menselijke tanden in zijn tegenstelling tot muizentanden namelijk pas na enkele jaren volgroeid.