WASHINGTON - De tropische ziekte malaria is mogelijk afkomstig van apen, net als het hiv-virus. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Amerikaanse wetenschappers, berichtte CNN dinsdag.

De onderzoekers hopen dat de ontdekking kan helpen bij het vinden van een vaccin tegen de infectieziekte, die jaarlijks ruim een miljoen slachtoffers eist, voornamelijk kleine kinderen in Afrika.

Wetenschappers wisten al dat chimpansees een parasiet dragen die lijkt op de menselijke malariaparasiet, maar ze wisten nog niet hoe de twee varianten met elkaar verbonden waren.

Volgens een theorie waren ze afkomstig van een gemeenschappelijke variant. Volgens een andere theorie dook de parasiet voor het eerst op in mensen en werd die overgebracht op apen.

Nieuwe parasieten

De Amerikaanse wetenschappers onderzochten monsters van wilde apen in Kameroen en Ivoorkust. Ze ontdekten enkele nieuwe parasieten, die erop duidden dat de malariaparasiet in mensen een directe afstammeling is van de parasiet in apen.

De overdracht van aap naar mens kan wel twee tot drie miljoen jaar geleden hebben plaatsgevonden, maar ook pas 10.000 jaar geleden. Een enkele malariamug zou de boosdoener zijn. De parasiet in mensen is inmiddels resistent tegen vele medicijnen.