AMSTERDAM – Mannetjeskatten zijn bijna altijd ‘linkshandig’, terwijl vrouwtjeskatten een sterke voorkeur hebben voor hun rechterpoot. Dat hebben wetenschappers uit Noord-Ierland aangetoond.  

Onderzoekers van Queen’s University Belfast lieten 21 mannetjeskatten en 21 vrouwtjeskatten verschillende oefeningen doen, waarbij de dieren hun linker- of rechterpoot konden gebruiken.

Zo werden de katten uitgedaagd om een speelgoedmuis neer te slaan die aan een touwtje door de lucht zweefde. Daarna moesten de huisdieren een stukje tonijn bemachtigen uit een potje met een smalle opening.

Bij de eerste oefening gebruikten de meeste katten afwisselend hun linker- of rechterpoot. Maar bij de laatste, meer uitdagende opdracht toonden alle katten een sterke voorkeur voor een bepaalde poot.

Testosteron

Alle mannetjeskatten visten de tonijn met hun linkerpoot uit het potje. Bij de vrouwtjeskatten bemachtigden 20 van de 21 dieren het stukje tonijn met hun rechterpoot.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behaviour.

Linkshandigheid komt ook onder mensen iets vaker voor bij mannen. Vooral baby’s die in de baarmoeder zijn blootgesteld aan en hoog gehalte van het mannelijk geslachtshormoon testosteron tonen later vaker een voorkeur voor hun linkerhand.

Gedrag

De Ierse wetenschappers kunnen echter moeilijk verklaren waarom het verband tussen geslacht en links- of rechtshandigheid zo sterk is bij katten.

“Mannelijke en vrouwelijke katten hebben sterk verschillende gedragspatronen als je kijkt naar hun manier van jagen en het verzorgen van hun jongen”, aldus hoofdonderzoekster Deborah Wells in de Britse krant The Daily Mail. “Misschien dat de mannetjes en vrouwtjeskatten daardoor op een andere manier gebruik maken van hun motorisch systeem.”