AMSTERDAM - Een nieuwe variant van hiv is overgeslagen van gorilla’s op mensen. Franse en Britse wetenschappers hebben het apenvirus aangetroffen bij een vrouw uit Parijs.

De onderzoekers identificeerden het virus met de naam siv in het lichaam van een 62-jarige vrouw uit Parijs, die tot 2004 in Kameroen woonde in de buurt van het leefgebied van gorilla's.

De vrouw vertoont nog geen ziekteverschijnselen en is waarschijnlijk goed te behandelen met medicijnen.

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Medicine.

Apenvlees

Siv is verwant aan het menselijke virus hiv. De ziekte werd tot nu toe alleen aangetroffen bij apen, en dan voornamelijk gorilla's. Mensen kunnen besmet raken met siv door het eten van apenvlees. Maar het virus is ook overdraagbaar van mens tot mens door seksueel contact

De vrouw is vermoedelijk niet de enige persoon in Kameroen die met siv besmet is geraakt. Ze zegt zelf niet in contact te zijn geweest met gorilla’s of gorillavlees.

Onzichtbaar

“Het zou erg verrassend zijn als er niet al meer besmettingsgevallen bij mensen zijn”, zo verklaart hoofdonderzoeker David Robertson van de universiteit van Manchester in New Scientist. “We geloven niet dat dit een geval is van een directe besmetting van een mens door een gorilla.”

Het apenvirus verschilt op veel punten van menselijke hiv-virussen. Siv wordt daardoor niet opgemerkt bij conventionele tests. Het virus kon zich tot nu toe vrijwel onzichtbaar verspreiden. 

Evolutie

Hoewel de Franse vrouw geen klachten heeft, zullen mensen met siv volgens de wetenschappers uiteindelijk ook aids ontwikkelen. De ziekte is echter minder besmettelijk dan andere vormen van hiv.

De ontdekking van het apenvirus bij mensen ondersteunt de theorie dat mogelijk meer hiv-varianten afkomstig zijn van gorilla’s of andere apen.

“Deze ontdekking laat zien dat de evolutie van HIV nog altijd voortduurt”, aldus Robertson op BBC News. “Het virus kan overspringen van soort naar soort, van primaat naar primaat. En daar horen wij ook bij.”