AMSTERDAM – Mensen knipperen bewust met hun ogen op saaie momenten. De hersenen zorgen er op deze manier voor geen relevante informatie te missen.

Dit blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Tokyo, zo meldt de Britse krant de Daily Mail. Zij onderzochten achttien mannen en vrouwen die tegelijkertijd een fragment van Mr. Bean bekeken.

Zij bleken op precies dezelfde, saaie momenten in het fragment te knipperen. Zo knipperden de onderzochten meestal op het einde van een scène, of tijdens beelden van wegen en gebouwen waarbij de hoofdpersoon Mr. Bean niet te zien was.

Beeldend

In een fragment van drieëneenhalve minuut knipperden ze 60 keer. Volgens onderzoekers knipperen mensen in het dagelijks leven niet op dezelfde momenten hun ogen, daar is een beeldend verhaal voor nodig.

Zo onderzochten ze dezelfde groep mensen toen ze luisterden naar een verhaal over Harry Potter, maar toen knipperden ze allen op verschillende momenten.

Lezen

Al eerder bleek dat mensen tijdens het lezen knipperen bij het einde van een zin en bij komma’s of andere interpunctie.

Ook knipperen we minder met onze ogen als we liegen, wat we daarna goedmaken door kort heel snel achter elkaar te knipperen.