Zonnebanken verhogen risico op kanker zeker

LYON - Er bestaat geen twijfel meer over: zonnebanken en gezichtsbruiners verhogen het risico op huidkanker. Dat stellen internationale wetenschappers in een onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Oncology.

Dat berichtte de BBC woensdag. Sinds 1992 noemde het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) zonnebanken en gezichtsbruiners ''waarschijnlijk kankerverwekkend''.

Maar het IARC heeft zonnebanken nu verplaatst naar de hoogste risicocategorie.

Het verband tussen zonnebanken en huidkanker is overtuigend aangetoond in een aantal wetenschappelijke onderzoeken, aldus het IARC in het Franse Lyon.

Melanoom

Wetenschappers ontdekten onder meer dat het risico op melanoom, de dodelijkste variant van huidkanker, met 75 procent toeneemt bij mensen die voor hun dertigste geregeld naar de zonnebank gaan.

Het IARC is een onderzoeksorganisatie die aanbevelingen doet aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties.

Verbod

Het Duitse parlement besloot vorige maand dat jongeren onder de achttien niet meer naar de zonnestudio mogen wegens het gevaar van regelmatige blootstelling aan kunstmatige UV-straling van zonnebanken.

Zonnestudio's die toch nog minderjarigen toelaten, kunnen rekenen op een boete. Jaarlijks krijgen meer dan 140.000 Duitsers huidkanker. Thuis mogen jongeren nog wel gewoon onder de zonnebank.

De Nederlandse dermatoloog Gertruud Krekels, woordvoerder van de Nederlandse vereniging voor Dermatologie en Venereologie, reageerde opgetogen op het Duitse initiatief. Zij pleitte voor vergelijkbare maatregelen in Nederland.

Onderschat

De gevaren van huidkanker worden naar haar mening ernstig onderschat. ''In de VS sterven er meer vrouwen tussen de 30 en 40 jaar aan huidkanker dan aan borstkanker. In Nederland sterven net zoveel mensen aan huidkanker als in het verkeer.''

Veel mensen denken volgens haar dat het niet zo erg is om huidkanker te hebben. ''Ze zouden moeten weten hoe het is om om de drie, vier maanden naar het ziekenhuis te moeten gaan om weer een stuk huid te laten wegsnijden. Soms verdwijnt een complete neus, dan een stuk oor. Het is zeker geen pretje.''

Nu krijgt één op de zes Nederlanders huidkanker. ''We verwachten dat het aantal snel zal stijgen. De kosten voor behandeling zullen ook enorm oplopen.''

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie