AMSTERDAM - Kinderen die veel zuivelproducten zoals melk en kaas eten, hebben een langere levensverwachting dan kinderen die dat niet doen.

Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit van Bristol in Engeland en het Australische Queensland Institute of Medical Research.

4374 Engelse kinderen werden in 1930 gebruikt als respondenten voor het onderzoek. 65 jaar later werden zij weer opgespoord door de Engelse en Australische onderzoekers.

Beroertes

Deze ontdekten dat degenen die als klein kind veel zuivel en calcium binnen hadden gekregen, op die manier beter beschermd waren tegen beroertes en andere doodsoorzaken. De resultaten werden gepubliceerd in het Heart Journal.

Ondanks het feit dat zuivel ook veel vet en cholesterol bevat, verhoogde een hoge consumptie ervan niet het risico op hartkwalen.

Basisscholen

De onderzoeksresultaten zijn een steun in de rug voor voorstanders van het geven van extra melk op basisscholen, maar spreken de vele onderzoeken die beweren dat melk juist niet goed zou zijn voor kinderen, tegen.

De onderzoekers keken naar de hoeveelheid en wat voor soort voedsel gezinnen iedere dag tot zich namen. Ze ontdekten dat een hogere inname van zowel calcium als zuivel -voornamelijk van melk- het sterftecijfer met een kwart verlaagde.

Een grotere dagelijkse inname van calcium, van tenminste een glas melk met 400 mg calcium, verlaagde de kans om te overlijden aan een beroerte met 60 procent.