AMSTERDAM - De kleurstof die in blauwe M&M’s zit kan verlamming helpen voorkomen bij mensen die hun rug gebroken hebben.

Dit blijkt uit onderzoek dat de afgelopen vijf jaar door Amerikaanse onderzoekers is uitgevoerd. De blauwe kleurstof, die Brilliant Blue G (BBG) heet, bleek bij tests die uitgevoerd werden op ratten wonderen te verrichten in het geval van ernstig rugletsel. Alleen werden de ratten er ook blauw van.

“Op het moment hebben we geen adequate behandeling voor ernstig rugletsel”, legt onderzoeker Steven Goldman uit aan persbureau Reuters. Als mensen of ratten hun rug breken, komt er een stof vrij die adenosine trifosfaat heet.

Energie

Normaal gezien geeft deze stof energie af en houdt onze cellen zo in leven. Bij een gebroken rug komt er echter een overdaad van deze stof vrij, waardoor cellen kunnen afsterven. Als gevolg hiervan kunnen verlammingsverschijnselen optreden.

Uit onderzoek op ratten bleek dat een injectie met BBG vlak bij de wond helpt om cellen in leven te houden. BBG stopt de verspreiding van adenosine trifosfaat via een receptor genaamd P2X7R. Op die manier kan een ergere verwonding worden tegengegaan terwijl het slachtoffer naar het ziekenhuis gebracht wordt.

Strompelen

Ratten die een gebroken rug hadden en BBG kregen, konden later op zijn minst strompelen. Soortgenoten die geen injectie kregen werden later allemaal kreupel. De onderzoekers hopen dat BBG hetzelfde effect heeft op mensen.

Het enige nadeel aan de injectie met de kleurstof bleek te zijn is dat de ratten enkele weken met een blauwe huid rondliepen, meldt wetenschapswebsite Faqt. Na verloop van tijd bleek te verkleuring echter weer te verdwijnen terwijl het vermogen om te lopen gewoon bleef.