AMSTERDAM - Op het Canarische eiland La Palma wordt vandaag de grootste optische telescoop ter wereld feestelijk ingewijd.

Dat meldt de organisatie vrijdag op haar website. Deze Gran Telescopio Canarias (GTC) is het (iets) grotere tweelingbroertje van de beide Keck-telescopen op Hawaï.

Hij heeft een 10,4 meter grote hoofdspiegel, opgebouwd uit 36 zeshoekige elementen.

Erwten

De spiegel, met een doorsnee van 10,4 meter, zou een bord erwten op de maan kunnen vastleggen, meldden media.

Volgens deskundigen is de spiegel net zo krachtig als vier miljoen mensenogen bij elkaar. Wetenschappers willen met het observatorium verder dan ooit doorstoten in het heelal, bijna tot de oerknal van 14 miljard jaar geleden.

Zwarte gaten

''We willen het ontstaan van de eerste sterren bestuderen'', aldus de Nederlandse chef-astronoom René Rutten.

De onderzoekers hopen met de GTC ook nieuwe melkwegstelsels te ontdekken en meer te weten te komen over de zogenoemde zwarte gaten, die materie opslokken.De GTC is gebouwd op de hoogste berg van het eiland, de 2400 meter tellende Roque de los Muchachos.

Juan Carlos

Het instrument is voor 90 procent eigendom van Spanje; drie Mexicaanse universiteiten en de universiteit van Florida nemen de overige 10 procent voor hun rekening.

Dat de GTC vandaag onder toeziend oog van onder anderen de Spaanse koning Juan Carlos wordt ingewijd, betekent overigens niet dat hij nu ook voor het eerst wordt gebruikt.

De eerste testwaarnemingen zijn namelijk al een jaar geleden gedaan. Maar toen was pas een derde van de spiegelsegmenten geplaatst.