LONDEN - Kinderen die overdag veel in beweging zijn, vallen 's avonds eerder in slaap. Dat blijkt uit Australisch onderzoek onder meer dan vijfhonderd kinderen van 7 jaar oud, waar de BBC donderdag over heeft geschreven.

Het duurde gemiddeld 26 minuten voor de actieve kinderen in slaap vielen. Het merendeel van de onderzochte koters deed er drie kwartier over.

De kinderen die overdag veel stil hadden gezeten, hadden meer tijd nodig om in slaap te vallen dan de kinderen die een actief programma achter de rug hadden.

Voor elk uur dat een kind stilzit, duurt het drie minuten langer om in slaap te komen, concludeerden de onderzoekers.

Langer slapen

De kinderen die snel in slaap vielen, sliepen ook langer.''Een korte nachtrust wordt geassocieerd met overgewicht en slechtere leerprestaties'', schrijven de wetenschappers. Daarom moet een gezonde nachtrust veel meer worden gestimuleerd, vinden zij.

Toch adviseren de onderzoekers niet om kinderen tot het laatste moment actief te houden. Het is het slimst om de kinderen overdag te laten bewegen en ze 's avonds volgens een vast schema in bed te leggen. Het laatste uurtje moet dus wel rustig zijn.