Donderdag 26 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Delftse kart op waterstof voor Formula Zero

DELFT - Met een elektrische auto op waterstof doet de Technische Universiteit Delft deze zomer mee aan het kampioenschap Formula Zero.
Door ANP

TU-adviseur Ivo Opstelten en autocoureur Jan Lammers presenteerden de nieuwe waterstofkart maandag op het sportcomplex van de universiteit.

De eerste wedstrijd in de reeks wordt op 20 augustus in Camberley, Engeland gehouden. Daarna volgt op 23 augustus de Nederlandse race op het circuit Nieuw Zevenbergen in Oss.

Vervolgens zijn er races in België en Spanje. Het is de eerste titelstrijd voor waterstofvoertuigen. Tegenstanders zijn karts van andere universiteiten.

Waterstofbrandstofcel

De wagen wordt aangedreven door een waterstofbrandstofcel, een soort batterij, die elektrische stroom levert.

Een snelheid van 100 kilometer wordt in zes seconden gehaald, de topsnelheid van de wagen is 120 kilometer per uur. Met de waterstoftank van vijf liter kan de kart een kwartier racen.

Duurzaam racen

Opstelten ziet de kart als een voorbeeld van duurzaam racen. De enige uitstoot bestaat uit zuiver water en geluidsoverlast bezorgt de kart ook al niet.

Lammers maakte zijn verontschuldigingen voor de 37 jaar, dat hij rookwolken en uitlaatgassen heeft geproduceerd.

De studenten van de TU hebben de kart, de Greenchoice Forze, ontworpen. De kosten van de wagen bedragen naar schatting van teamleider Ivo Salters ''een leuke Porsche'', ongeveer 150.000 euro.

Aanbevolen artikelen