WASHINGTON - De astronauten die maandag precies veertig jaar geleden op de maan aankwamen, hebben opgeroepen snel een missie naar Mars te sturen.

''De beste manier om iedereen die aan het Apollo-programma deelnam te eren, is in onze voetstappen te treden. Om opnieuw dapper op een verkennende missie te gaan'', aldus de 79-jarige Buzz Aldrin.

''Ik roep de volgende generatie en onze politieke leiders op het volgende antwoord te geven: Yes we can!'', verwees Aldrin naar de slogan van de Amerikaanse president Barack Obama.

Ook volgens Michael Collins (78), die in de ruimte wachtte terwijl zijn collega's voet op de maan zetten, is Mars een interessante bestemming. ''Soms denk ik weleens dat ik naar de verkeerde plek ben gevlogen. Mars was al mijn favoriet toen ik een kind was en dat is het nog steeds.''

Doornstruik

Collins riep op de plannen voor een nieuwe missie naar de maan te laten liggen.

''Ik vrees dat de huidige nadruk die ligt op teruggaan naar de maan, ervoor zorgt dat we verstrikt raken in een technologische doornstruik, die onnodig tot tientallen jaren vertraging leidt voor een reis naar Mars, een veel interessantere bestemming'', aldus Collins.

Vreedzame competitie

Ook Neil Armstrong, die als eerste voet op de maan zette, was bij de reünie in Washington aanwezig.

''Het was de ultieme vreedzame competitie: De VS tegen de Sovjet-Unie. Het was intens'', aldus de inmiddels 78-jarige beroemdheid. Volgens Armstrong legde de ruimtewedloop van veertig jaar geleden de basis voor de huidige samenwerking tussen de landen.

Zeker vijfhonderd mensen woonden de ceremonie met de drie oud-astronauten bij. Honderden mensen die geen kaartje konden krijgen, stonden buiten. Later op de dag ontmoet het drietal Obama in het Witte Huis.