AMSTERDAM - De zaagtandstaarthagedis kan zonder schade vanuit een boom op de grond vallen, door als een veertje naar beneden af te dalen. Dat blijkt uit Belgisch onderzoek.

De Belgische biologe Bieke Vanhooydonck deed samen Belgische en Franse collega's van de Universiteit van Antwerpen onderzoek naar de val van de zaagtandstaarthagedis.

Dit kleurrijke dier heeft zijn naam te danken aan het zaag-achtige silhouet van de staart.

Voor het project hadden zij een platform gemaakt dat twee meter boven de grond stond, meldt de BBC vrijdag.

Naast de zaagtandstaarthagedis (Holaspis guentheri) werden ook de muurhagedis en de Kuhls vliegende gekko op het platform geplaatst, om de sprongen en de landingen te vergelijken.

Vliegconstructie

De laatste soort staat bekend om zijn ingenieuze vliegconstructie. Met de grote vliezen tussen zijn tenen kan deze gekko vaart minderen en enigszins koers bepalen tijdens de vlucht naar beneden.

Met een slow-motion camera werden de sprongen van de drie reptielen geanalyseerd.

Wat opviel was dat de zaagtandstaarthagedis tijdens de val zichtbaar vaart minderde, zonder daarbij gebruik te maken van uiterlijke kenmerken.

Als een veertje schommelde de hagedis naar de grond, om daar met alle poten geruisloos neer te komen.

Gewicht

Een van de oorzaken hiervan is het gewicht van het dier. De zaagtandstaarthagedis weegt gemiddeld zo'n anderhalve gram. Dat is drie keer zo licht als de muurhagedis.

Uit röntgenonderzoek blijkt dat de zaagtand veel luchtbellen in de beenderen heeft.

Vlucht

Deze hagedissensoort leeft in het oosten van Afrika. Omdat de soort een teruggetrokken bestaan leeft, is het voor de biologen niet duidelijk of de springmethode is ontstaan als vlucht voor vijanden of als effectieve oplossing om van A naar B te komen.

Deze hagedis wordt door veel Europeanen als huisdier gehouden.

De onderzoeksresultaten van Vanhooydonck en haar collega´s worden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Experimental Biology.