AMSTERDAM – Mannen die zich hebben laten ombouwen tot vrouw hebben een grotere kans te overlijden aan hart- en vaatziektes en beroertes, meldt de Volkskrant.

De conclusie wordt in de krant gepresenteerd na onderzoek van vier artsen van het Vumc (Amsterdam) en het LUMC (Leiden).

Zij volgend ruim 1300 transseksuelen die tussen 1975 en 2004 in het Vumc werden behandeld.

Hormonen

Oorzaak voor de verhoogde risico’s is het toedienen van vrouwelijke hormonen. De studie toont wereldwijd voor het eerst aan dat de hormoonhuishouding gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen.

Het toedienen van vrouwelijk hormonen aan mannen blijkt bovendien schadelijker dan het geven van mannelijke hormonen aan vrouwen. Vrouw-mantransseksuelen hebben geen verhoogd sterfterisico.

Ethinylestradiol

“In twee eerdere onderzoeken werden geen negatieve effecten gevonden, omdat het vervolgonderzoek niet lang genoeg was”, zegt Henk Asscheman, begeleider van het onderzoek.

Volgens hem moet de verklaring van de risico’s gezocht worden in het hormoon ethinylestradiol, dat veel transseksuelen uit de onderzoekgroep slikken. Het VUmc heeft besloten dat hormoon nu niet meer voor te schrijven.

Volgens Asscheman vallen de aantallen nog mee. Het sterfterisico voor hart- en vaatziektes en beroertes is 70 procent hoger maar dat komt neer op zeven extra sterfgevallen onder duizend transseksuelen