LEIDEN - Leidse onderzoekers hebben voor het eerst twee botten van een dodo bij elkaar gevonden. De beenderen lagen in de exacte houding waarin de loopvogel is overleden.

Het expeditieteam van het Dodo Research Programme deed de vondst samen met andere wetenschappers in het dodomassagraf in het moeras Mare aux Songes op het eiland Mauritius.

Volgens het leidse museum Naturalis zijn er nooit eerder botten van dodo's gevonden in de exacte situatie waarin ze stierven.

''Nooit eerder ook is een vondst gedaan waarbij twee (of meer) botten van de loopvogel bij elkaar gevonden zijn, zoals nu een pelvis (bekken) en een poot. Eerdere ontdekkingen betroffen steeds losse botten.''

Mysterie

De dodo, een loopvogel van ongeveer een meter hoog en 20 kilo zwaar, stierf rond 1693 uit. Hoe de dodo naar Mauritius - nergens anders kwam het dier voor - is gekomen, is nog steeds een mysterie.

Wetenschappers achten het waarschijnlijk dat het gebrek aan zoetwater een belangrijke oorzaak is geweest van zijn uitsterven.

Polder-ontwateringstechniek

De vondst is gedaan door het gebruik van een nieuwe opgravingsmethode, een polder-ontwateringstechniek. Met die techniek kunnen de onderzoekers uitzoeken onder welke omstandigheden de dieren zijn gestorven.

De gevonden dodo lag tussen drie eveneens uitgestorven reuzenschildpadden die waarschijnlijk vast kwamen te zitten in het moeras.

Volgens de wetenschappers is het mogelijk dat de reuzenschildpadden, normaal gesproken vegetarisch, de dodo als een lekker hapje zagen. Ook vleermuizen, hagedissen en andere vogels zijn gevonden in de houding waarin ze hun laatste adem uitbliezen.

Dodopolder

De zogenaamde dodopolder is een van de rijkste fossielenvindplaatsen die ooit op een vulkanisch eiland aangetroffen. Rond die plek van niet meer dan 25 vierkante meter zijn al duizend botfragmenten van dodo's gevonden.

Het moeras waar wordt gegraven, is de enige zoetwaterbron in de omgeving die constant gevoed wordt door grondwater en die alleen tijdens extreme droogte opdroogt.