CAPE CANAVERAL - De Amerikaanse spaceshuttle Endeavour is gelanceerd. Het ruimteveer vertrok woensdag (plaatselijke tijd) vanaf de ruimtebasis Cape Canaveral in Florida.

Enkele minuten na de lancering was op beelden van een camera die aan een brandstoftank was bevestigd, te zien hoe brokstukken door het beeld vlogen.

Een paar daarvan raakten het hitteschild van de Endeavour. Wat de voorwerpen waren en of ze de missie in gevaar brengen, is nog niet bekend.

''Dit is voor ons geen punt van zorg'', bezwoer William Gerstenmaier van de NASA op een persconferentie na de lancering.

Uitgesteld

Het ruimteveer had eigenlijk vorige maand al moeten worden gelanceerd, maar de lancering werd tot vijf keer toe uitgesteld wegens een lek bij een brandstoftank en door het slechte weer.

De bemanning moet onder meer het laatste deel van de Japanse module Kibo naar het internationale ruimtestation ISS brengen. In deze 'veranda in de ruimte', zoals de NASA de Japanse uitbouw noemt, kunnen ruimtevaarders experimenten uitvoeren waarbij direct contact met de ruimte nodig is.

Vier van de zeven bemanningsleden gaan voor het eerst de ruimte in. Daardoor komt het totaal aantal mensen dat de dampkring heeft verlaten boven de vijfhonderd uit.

Endeavour gelanceerd