Onderzoekers vinden gen hartritmestoornissen

ROTTERDAM - Onderzoekers van onder meer het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam hebben een nieuw gen ontdekt dat een rol speelt bij hartritmestoornissen. Het gaat om genetisch materiaal dat invloed heeft op de veelvoorkomende hartkwaal atriumfibrilleren.

De wetenschappers hopen door hun vondst betere medicijnen te kunnen ontwikkelen, maakte een woordvoerder van het academische ziekenhuis bekend.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen met het gen 44 procent meer risico op de hartkwaal lopen. De resultaten van de studie staan maandag in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.

De deskundigen uit Rotterdam werkten samen met Amerikaanse en Duitse wetenschappers.

Atriumfibrilleren

Een op de vier mensen krijgt in zijn of haar leven last van atriumfibrilleren, stelde de woordvoerder. De aandoening ontstaat doordat de boezems van het hart onregelmatig en te snel samentrekken.

Patiënten kunnen hierdoor duizelig, vermoeid of kortademig worden. Maar zij riskeren ook een beroerte of hartfalen.

Belangrijk

Volgens professor Jacqueline Witteman van het Erasmus MC is de ontdekking belangrijk. ''De onderzoekers krijgen meer inzicht in het ontstaan van de hartkwaal.

Medicatie kan in de toekomst wellicht meer selectief worden voorgeschreven, zodat patiënten de medicijnen krijgen waarop ze het beste reageren.''

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie