AMSTERDAM - Babyfoto's maken vinders eerlijker. Een maandag gepubliceerde Britse studie naar verloren voorwerpen geeft aan dat vinders spullen eerder terugbezorgen wanneer er babyfoto's in portemonnees of portefeuilles zitten.

Ook afbeeldingen van jonge honden en kinderen in de verloren voorwerpen vergroten de kans dat de vinder de eigenaar benadert.

De onderzoekers van de universiteit van het Engelse Hertfordshire hebben eind vorig jaar in Edinburgh 240 portefeuilles op wetenschappelijke basis verloren.

Er zaten gewone zaken in zoals loterijbriefjes en lidmaatschapskaarten, maar geen geld. De samenstelling van de inhoud was in groepen van veertig portefeuilles verschillend. Een groep portefeuilles bevatte bijvoorbeeld babyfoto's, een andere groep had niets extra's.

Er was ook een groep van veertig portefeuilles met een aanwijzing dat eigenaar net veel geld had uitgegeven.

Geretourneerd

Van alle portefeuilles werden er slechts honderd (42 procent) terugbezorgd. Maar liefst 35 portefeuilles met babyfoto's werden geretourneerd.

De afbeeldingen van jonge honden roerden de vinders ook. Daar werden er 21 van teruggegeven. Op de derde plaats kwamen er van de groep portefeuilles met een foto van een gezin met jonge kinderen negentien stuks terug.

Van de portefeuilles met aanwijzingen dat de eigenaar veel geld had uitgegeven doken er slechts acht weer op.

Evolutionair

Volgens onderzoeksleider Richard Wiseman zijn deze verschillen vooral terug te herleiden op evolutionaire factoren.

"De babyfoto wekt zorgzame gevoelens op bij mensen. Iets wat vanuit een evolutionair perspectief niet verwonderlijk is", legt Wiseman uit. Deze beschermende instincten van mensen ten opzichte van kinderen en zwakkeren, zijn ter bescherming van het nageslacht en van de soort als geheel erg belangrijk.