LONDEN - Ruim een op de drie gevallen van borstkanker die worden opgespoord via preventief onderzoek is ongevaarlijk en leidt niet tot ziekte of dood. In deze gevallen zijn operatieve ingrepen en bestralingen overbodig.

Dat schrijven twee wetenschappers in de nieuwste uitgave van het medische vaktijdschrift British Medical Journal. ''Preventief onderzoek naar kanker zorgt ervoor dat dodelijke vormen van kanker in een vroeg stadium worden opgespoord'', prijst Karsten Jorgensen van het Nordic Cochrane Centre in Kopenhagen deze methode.

Volgens de leider van het onderzoek bestaat er echter een duidelijk keerzijde, namelijk overdiagnose en overbodige ingrepen. Dat is volgens hem overigens bijna onvermijdbaar, aangezien het voor een arts moeilijk is om gevaarlijke en ongevaarlijke kankertumoren te onderscheiden.

Preventief

Jorgensen en zijn team deden hun bevindingen op basis van een vergelijkend onderzoeken naar het effect van preventieve programma's tegen borstkanker in Groot-Brittannië, Canada, Australië, Zweden en Noorwegen.