AUSTIN - Een stofje dat jaren geleden op Paaseiland in de grond is gevonden, kan volgens wetenschappers het leven van muizen met 38 procent verlengen.

Mogelijk kan het zogeheten sirolimus (in het Engels rapamycin) veroudering ook bij mensen tegengaan.

Dat schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Amerikaanse wetenschappers gaven oude muizen (vergeleken met de leeftijd van mensen waren de dieren ongeveer zestig jaar oud) sirolimus.

De dieren werden daardoor tussen de 28 en 38 procent ouder dan de dieren die het stofje niet kregen. De onderzoekers hadden de muizen zo gekweekt dat ze zoveel mogelijk de menselijke gevoeligheid voor ziekten en ouderdom nabootsten.

Mensen

Voor mensen zou het effect nog groter kunnen zijn, denken de wetenschappers. De voorwaarde daarvan is wel dat hart- en vaatziektes en kanker voorkomen en genezen kunnen worden.

Sirolimus zou ooit misschien in pilvorm verstrekt kunnen worden om te zorgen dat mensen ouder worden. Dat is voorlopig nog niet haalbaar, omdat de stof de immuniteit van het lichaam onderdrukt.

Organen

Sirolimus werd voor het eerst gevonden op het pacifische eiland in de jaren zeventig. Inmiddels wordt het toegepast in de geneeskunde om te voorkomen dat organen na transplantaties worden afgestoten.

Ook bij het plaatsen van een stent in de kransslagader wordt het stofje gebruikt. Mogelijk zou het tevens ingezet kunnen worden bij de behandeling van kanker.

De wetenschappers waarschuwen dat het innemen van geneesmiddelen die de stof bevat, niet leidt tot een langer leven.